Του Αλέξανδρου Κόντη

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν απομονωμένο σχολείο κωφών στη Νικαράγουα, που οι μαθητές του είχαν αναπτύξει τη δικής τους ξεχωριστή μέθοδο επικοινωνίας

Νέα μορφή γλώσσας κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα κωφών παιδιών στη Νικαράγουα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τα παιδιά ήταν οικότροφοι ενός ειδικού σχολείου για άτομα με προβλήματα ακοής στην πρωτεύουσα της χώρας Μανάγκουα, όμως οι συνθήκες στο ίδρυμα ήταν πρωτόγονες και έτσι οι μαθητές μεγάλωναν σχεδόν απομονωμένα από τον υπόλοιπο κόσμο, δίχως να διδάσκονται τη νοηματική γλώσσα.

Ξεχωριστή μέθοδος: Ειδικοί γλωσσολόγοι του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, ανακάλυψαν πως τα δεκάδες κωφά παιδιά του σχολείου της Μανάγκουα μπόρεσαν να αναπτύξουν τη δική τους ξεχωριστή, αλλά εκλεπτυσμένη μέθοδο επικοινωνίας. Το γεγονός θεωρείται εξαιρετικής επιστημονικής σημασίας, καθώς οι γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο της ανθρώπινης επικοινωνίας και να δώσει απαντήσεις στο αίνιγμα της δημιουργίας και της εξέλιξης των ανθρώπινων γλωσσών.

Οι απόφοιτοι του σχολείου κωφών της Νικαράγουας έχουν σήμερα ξεπεράσει στην πλειοψηφία τους τα 30 τους χρόνια. Το ειδικό σχολείο, όπου γεννήθηκε η νέα «γλώσσα» άνοιξε τις πύλες του το 1977, και σύμφωνα με τα κρατικά αρχεία φιλοξενούσε πάνω από 1.000 παιδιά. Οι μαθητές δέχονταν μόνο τη στοιχειώδη φροντίδα από νοσοκόμους, δεν παρακολουθούσαν όμως οποιοδήποτε μάθημα νοηματικής. «Έπειτα έγινε το θαύμα», δηλώνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Αν Σένγκχας, η ομάδα της οποίας ανέλαβε πρόσφατα την επίβλεψη του σχολείου.

«Τα παιδιά είχαν αναπτύξει μια σειρά από ξεχωριστά νοήματα που αποτελούσαν τη βάση της επικοινωνίας τους. Τα νοήματα αυτά συνοδεύονταν από άλλα, κάθε φορά που τα παιδιά ήθελαν να ‘πουν’ κάτι διαφορετικό. Η γλώσσα τους ήταν τόσο άρτια όσο η σημερινή επίσημη νοηματική γλώσσα», εξηγεί η Αμερικανίδα επιστήμων.

Η ερευνητική ομάδα των Αμερικανών γλωσσολόγων διαπίστωσε το μοναδικό αυτό φαινόμενο, αφού διέγνωσε κάποια κατάλοιπα της διαφορετικής μορφής επικοινωνίας στους σημερινούς μαθητές του ιδρύματος της Μανάγκουα. Στη συνέχεια, ήλθε σε επαφή με δεκάδες από τους παλαιούς οικότροφους και ανακάλυψε τη «νέα γλώσσα».

Ζωντανό αρχείο: Οι επιστήμονες του Κολούμπια δηλώνουν βέβαιοι ότι οι μαθητές του σχολείου της δεκαετίας του 1980 αποτελούν το ζωντανό αρχείο μιας γλώσσας στα πρώτα στάδια της γέννησής της. «Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να παρατηρήσουμε μια γλώσσα σε τόσο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Μετά από μια σειρά μελετών στα κωφά παιδιά της Μανάγκουα θα μπορέσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις συνθήκες και τον τρόπο που δημιουργείται μια νέα γλώσσα», τονίζει η Σένγκχας. Οι μελέτες των απεσταλμένων του Κολούμπια στη Νικαράγουα θα συνεχιστούν έως ότου οι Αμερικανοί γλωσσολόγοι λύσουν το αίνιγμα της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Εκπαιδευτικό Κέντρο ΕΝΓ Κρατύλος